5 Aralık 2007 Çarşamba

İlk yazı - Soylent Green


Ksenon'un bahsettiği 2. kişi olarak ilk yazımda biraz eski bir filmi anlatmaya çalışacağım.1973 yapımı film 2022 yılında geçen bir distopya.İsmini filmde geçen bir çeşit yemekten alıyor. Filmde nüfus artışının çok, yiyeceğin az, küresel ısınma sonucu sıcaklığın had safhada olduğu bir dünya resmedilmiş. Film açılışında bunu çok güzel bi şekilde 'resmetmiş'.

Baş karakterimiz bir polis ve lüks bir evde olan cinayeti araştırmakla görevlendiriliyor.Filmin konusunu polisin cinayeti araştıması üzerine olduğunu söyleyebilirim ama arka nplanda birçok mesaj verdiğini (her ne kadar yönetmen bunu amaç edinmemişsede) söyleyebilirim.Filmde beni asıl cezbeden kısım, yaptığı gelecek tasviri ve küresel ısınmayı ciddiye alması.Filmin uyarlandığı Harry Harrison'un Make Room! Make Room! ( Yer Açın! Yer Açın! - Metis Yayınevi) adlı kitapta bu tasvir daha belirgin görülebilir.Kitabın 1966 yılında yazılmış olması ise baya ilgi çekici çünkü yakın zamana kadara kimse küresel ısınmayı dikkate bile almıyordu.
Filme dönersek filmde şirketin ezdiği insanları nasıl kullandığı , ilginç ama beklenen bir şekilde verilmiş ama filmi izlerken yönetmen (Richard Fleischer) daha iyi çekebilirdi diye aklımdan sürekli geçti.

İlk yazımda kısa ve öz olsun dedim. Tür filmlerini sevdiğimden de bir bilimkurgu filmi yazmak istedim.

Chinga

Hiç yorum yok: